пʼятницю, 8 листопада 2013 р.

Літературно - мистецьке свято "Лунай, прекасна наша мово!"





                                           

Яка у ній сила — і кличе, й сія,
Яка в ній мелодія лине
В натхнення хвилини! О мово моя,
Душа голосна України!

В. Сосюра



        У світі налічується близько трьох тисяч мов, і серед них, ніби запашна квітка в чудовому букеті – українська мова.  Українська мова входить до другого десятка найпоширеніших мов світу, бере свої витоки від праслов’янської мовної єдності( доVI ст. до н.е.). Українська ж писемність з’явилася в Київській Русі ще до прийняття християнства. Розквіт мови і писемності у старокняжу добу припадає  на X – XIIст. і нероздільно пов’язаний з іменем Нестора – Літописця, автора видатного історичного твору « Повість минулих літ» (1093-1113). Саме 9 листопада, у день народження Нестора Літописця святкується  День української мови і писемності.



    З нагоди цієї дати працівники бібліотеки організували і провели літературно-мистецьке свято  «Лунай, прекрасна наша мово». Серед запрошених на захід були студенти училища культури і мистецтв ім. І.Стравінського та студенти коледжу технологій та бізнесу СНУ  ім. Лесі Українки. Цей захід спрямований на утвердження державного статусу української мови, піднесення її престижу серед молоді, виховання поваги до рідного слова. В залі звучала поезія, крилаті вислови біблійного походження, фрагменти з творів українських класиків, організована книжкова виставка «О мово моя, душа голосна України».







 Всім присутнім до душі припали  слова, запрошеного на свято майстра художньої  вишивки Юрія Емануїловича  Савки, роботи якого виставлені  в бібліотеці, що мова - це серце нації канва, на якій людина вишиває узори свого буття. Мова – це особистість, вона має обличчя, свій характер, темперамент, свою культуру, мораль, честь і гідність, своє минуле і майбутнє. Мова - це невичерпна духовна скарбниця, до якої народ безперервно докладає свій досвід, розум і почуття.




                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Немає коментарів:

Дописати коментар