пʼятницю, 23 грудня 2016 р.

Творчий вечір Дзвінки Торхтушко у бібліотеці


                            

  В рамках програми  «Літературне відкриття» у бібліотеці відбувся творчий вечір тернопільської письменниці, журналіста, перекладача, блогера   Любов Буряк, псевдонім Дзвінка Торохтушко.
    Сучасна українська письменниця - родом з Волині. У своїх численних інтерв’ю, вона завжди виділяє Луцьк як особливо комфортне і близьке серцю  місто.  «Я люблю Луцьк. Давно і, якось по-особливому. Може тому, що в мурах замку Любарта ще десь збереглося тепло рук , мозолі, тривоги і надії моїх предків. В Луцьку на мене спадає якесь просвітління. Мені здається, що я знаю про все на світі. В Луцьку я розумію, що таке Волинь, чому - Волинь і що Волинь – це не регіон, не частина суші, не адмін одиниця. Це – Космос. Мій, власний»
     На заході, у форматі творчого вечора звучала поезія авторки із поетичних збірок  «Заквітну деревієм», «Звуки та знаки» 
     Усіх вразив вірш- молитва, написаний воїнам, які зараз перебувають на Сході України.   «Там, потойбіч нашої реальності, де життя існує лише в трьох площинах: ти, твій ворог і твій Бог, хлопці потребують не лише тепла, їжі та зброї. Вони ще потребують Слова. Котре також – зброя». Молитва ця покладена на музику, виконує гурт ТаРута.
     Авторка також займається перекладами зі словянських мов, перекладала роман лауреата Нобелівської премії  Світлани Алексієвич «Цинкові хлопчики», а також перекладає стародруки.

     Дзвінка розповіла й про свій роман «Масік». Він важкий в емоційному сенсі, оскільки сюжет дуже близький до хорору.  У тексті закладено історію заможньої жінки, але, перед усім йдеться про пошук себе, правди, душі. Ця книга – спроба зрозуміти причини і наслідки людських вчинків. Відтак у сюжеті реальність переплітається з містикою. Героїня роману, опинившись перед обличчям смерті, аналізує власне життя, роздумує над питаннями любові, добра і зла, пробує щось змінити.
     Любов Бурак направду стала для Луцька літературним відкриттям. Її творчість ламає усі уставлені шаблони письменства, встановлює власні формати та вражає різноманітністю тем і жанрів.

 





Немає коментарів:

Дописати коментар