четвер, 14 серпня 2014 р.

Книжкова виставка "Прийшов СПАС- йде вже літечко від нас"

Працівники  бібліотеки- філії  №10  організували  яскраву книжкову виставку        « Прийшов СПАС – йде вже літечко від нас». Читачі бібліотеки мають нагоду ознайомитись з літературою, яка розповідає про те, що  в серпні ми відзначаємо три християнських народних свята - три Спаса. Слово «спас» - скорочена назва, створене народом, від форми «рятівник», яким церква вважала саме Ісуса Христа:   14серпня - медовий Спас, або Маковея.  В церковному календарі - це день семи мучеників Маковеїв.  19 серпня –свято Преображення Господнє, або Яблучний  спас. У цей день Христос явився своїм учням у світлі божественної слави, демонструючи єдність Святої Трійці. 29 серпня – третій Спас, або як в народі кажуть Горіховий, встановлене церквою на честь перенесення з  Едеси  до Константинополя Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа.  Мир Вам і Вашим Сім’ям.










14 серпня. Перший Спас. Спас на воді. Медовий спас. Маковея.
Свято Маковея одне з найпоетичніших і найшановніших в Україні. Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак.
На Маковія кожний мав букет квітів, в якому обов’язково присутні великі достиглі голівки маку. Такий букет називається «маковійчик» або «маковейка» і в ньому можуть бути і чорнобривці, і жоржини, і айстри, і гвоздики, і барвінок, а також різні трави (які в народі називають зіллям, зіллячком): васильки, м'ята, чебрець, любисток, петрові батоги, полин, деревій, будяк-пристрітник.
Обрядовою їжею цього дня є «шуліки». Готують їх так: печуть коржі, ламають на дрібні шматочки і заливають медом з розтертим маком. Ця їжа смачна, її залюбки їдять діти.
19 серпня – свято Преображення Господнє, або Яблучний спас.

Свято Преображення Господа Бога, яке ще називають Яблучний Спас, чи Другий Спас, відзначається за новим стилем 19 серпня. У цей день Христос явився трьом своїм учням у світлі божественної слави, демонструючи єдність Святої Трійці.

29 серпня - Третій Спас, або Горіховий Спас.
29 серпня відзначається Горіховий Спас Третій Спас (Малий Спас, Нерукотворний образ, "Спас на полотні", полотняний Спас, Хлібний або Горіховий Спас) - народна назва церковного свята, присвяченого Ісусу Христу - Спасителеві (Спасу). Встановлене церквою на честь перенесення з Едеси до Константинополя Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа.






Немає коментарів:

Дописати коментар