неділю, 21 квітня 2013 р.

Міжнародний день книги та авторського права.

23 квітня – доленосна для світової літератури дата.
   У цей день народились такі видатні письменники , як Моріс Дрюон , Володимир Набоков, ндрій Курков , Григорій Тютюнник, а також померли такі літературні велетні , як Мігель де Сервантес, Вільям Шекспір, Михайло Коцюбинський . Тому , саме цей день був обраний Генеральною конференцією ЮНЕСКО  Всесвітнім днем книги та авторського права.

Починаючи з 1995 року майже у 200 країн світу відзначають це свято. До речі , на батьківщині Сервантеса   цю дату святкують конкурсом – безперервним читанням «Дон Кіхота» . Читці змінюють один одного протягом 48 годин. Традицією стало в цей день дарувати червоні троянди і книги тим , кого люблять.

В Україні вже п’ятий рік поспіль літератори відзначають цей день , проїжджаючи  з  прапорами  в екіпажах автомобілів вулицями столиці. Своїм святом цей день вважають автори , видавці,бібліотекарі, та всі , хто причетний до книжкової справи. Усюди організовуються книжкові ярмарки, виставки, презентації, голосні читання, зустрічі з письменниками. Отож, працівники бібліотеки – філії  №10 організували творчу зустріч з відомим волинським поетом , перекладачем, юристом за фахом , головою літературно-мистецької студії «Зорі над Стиром» Миколаєм Шостаком , на зустріч були запрошені студенти Волинського коледжу технологій та бізнесу СНУ ім. Лесі Українки.
 
Миколай Шостак розповів молодим людям про те , що авторське право – це один із засобів охорони інтелектуальної власності , захист цього права поширюється не лише на сам твір , але і на його розповсюдження .



В другій частині творчої зустрічі відбувся діалог  між студентами  та поетом ,  автор  познайомив присутніх з книгою «Два по п’ятдесят з Шекспіром», під не вельми серйозною назвою вміщено п’ятдесят серйозних перекладів сонетів Шекспіра українською мовою і п’ятдесят сонетів самого автора. Вперше Миколай Шостак зарекомендував себе, як перекладач з російської,польської, німецької, англійської  у своїй книзі «На хресній дорозі». У власних сонетах автор співає високий гімн людській  душі у всіх її іпостасях і проявах – в суспільстві , світі й Всесвіті, де все започато , поєднано , живе і дихає Святою Любов`ю.
 
 
 

Під час зустрічі також  звучали поетичні твори у виконанні студентів  із збірки «Заплакана Оранта». Вірші поета часто нагадують пісню – думу , пісню - сповідь , пісню-клич ,пісню – освідчення .

На завершення заходу автор подарував бібліотец і та  студентам  свої книги.

Немає коментарів:

Дописати коментар